Celuloza mikrokrystaliczna jest białą, nierozpuszczalną, neutralną, niereaktywną, sypką, wszechstronnie używaną substancją pomocniczą. Jej fizykochemiczne właściwości dyktują wydajność w szerokim zakresie w przemyśle : spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym i innych.
Aby móc zastosować celulozę w różnych gałęziach przemysłu, polimer ten jest dostępny u nas w kilku różnych gatunkach, które różnią się rozmiarem cząstek (15 μm – 250 μm) i gęstością nasypową.
Zastosowanie:
Celuloza mikrokrystaliczna jest szeroko stosowana jako środek wiążący, wypełniający i rozsadzający w technologii stałej, doustnej postaci produktu farmaceutycznego.
Celuloza jest surowcem uniwersalnym, jej przewaga w porównaniu z innymi substancjami pomocniczymi (np. skrobia, laktoza), wynika z faktu, iż jest ona czysta mikrobiologicznie i chemicznie obojętna.
Ponadto dzięki wysokiej sorpcji wody nadaje się do łączenia z innymi higroskopijnymi substancjami i przyspiesza ich rozpad, a wysoka zdolność płynięcia pozwala na zastosowanie jej w bezpośrednim tabletkowaniu.
HiCel SMCC, silikonowana celuloza mikrokrystaliczna to unikalna kombinacja celulozy mikrokrystalicznej (MCC) i koloidalnego dwutlenku krzemu (CSD).
Ma lepszą wytrzymałość na rozciąganie i wymaga mniejszego ciśnienia kompresji niż standardowa celuloza mikrokrystaliczna. jednocześnie utrzymuje zwartość i jednolitość struktury.Przy zastosowaniu HiCel SMCC w bezpośrednim tabletkowaniu, nie ma potrzeby prowadzenia procesu granulacji, ponieważ znacznie ograniczamy wprowadzone do formulacji substancje pomocnicze i ich ilości.
HiCel SMCC zapewnia
Kroskarmeloza sodowa jest wewnętrznie usieciowaną solą sodową karboksymetylocelulozy (NaCMC), która pomaga w rozpadzie i rozpuszczeniu leków i suplementów diety w postaci tabletek, kapsułek i granulatów.
Usieciowanie sprawia że kroskarmeloza sodowa jest nierozpuszczalna, hydrofilowa, silnie absorbująca, dzięki czemu ma świetne właściwości pęcznienia i unikalną włóknistą strukturę, która powoduje wspaniałe wchłanianie wody.
Kroskarmeloza sodowa ma postać białego, sypkiego proszku o strukturze włóknistej. Jest powszechnie używana i zaakceptowana przez Agencję Żywności i Leków jako substancja dezintegrująca w przemyśle farmaceutycznym.
Zastosowanie:
W preparatach w postaci tabletek, kroskarmeloza sodowa może być użyta w obu procesach: bezpośredniego tabletkowania oraz granulacji na mokro. W przypadku tego drugiego, najlepiej użyć kroskarmelozy w dwóch etapach procesu: mokrym i suchym (wewnętrzna i zewnętrzna granulacja), aby jak najlepiej wykorzystać właściwości wchłaniania i pęcznienia tej substancji dezintegrującej. Kroskarmeloza sodowa może być użyta jako substancja dezintegrująca w ilości do 5% masy tabletki, aczkolwiek najczęściej stosuje się 2% w bezpośrednim tabletkowaniu oraz 3% w tabletkach wytwarzanych w granulacji na mokro.
Karboksymetyloceluloza otrzymywana jest w alkalicznej reakcji celulozy z solą sodową kwasu chloroocotowego. Karboksymetyloceluloza jest gumowatą substancją nazywaną potocznie gumą celulozową, stosowaną szeroko w przemyśle spożywczym jako zagęstnik, stabilizator, emulgator. Jest używana powszechnie przy wyrobie maści farmaceutycznych, jako środek przeczyszczający oraz czynnik zobojętniający w medycynie. Karboksymetyloceluloza sodowa należy do grupy eterów celulozowych, a jej sole sodowe są bardzo powszechne w wielu gałęziach przemysłu.
Karboksymetyloceluloza sodowa jest białym lub prawie białym granulowanym proszkiem, pozbawionym smaku i zapachu. Jest silnie higroskopijna po wysuszeniu.
Karboksymetyloceluloza sodowa bardzo łatwo zbiera wilgoć z powietrza, łatwo rozpuszcza się w zimnej i ciepłej wodzie tworząc koloidalny roztwór. Nie rozpuszcza się natomiast w rozpuszczalnikach organicznych, takich jak metanol, etanol, aceton, chloroform , benzen i tym podobne.
Zastosowanie:
Występuje jako zagęstnik , binder, stabilizator, koloid ochronny, środek zawieszający, czynnik regulujący przepływ.
Bardzo szybko rozpuszcza się w zimnej i ciepłej wodzie.
Powyższe właściwości i funkcje powodują, że karboksymetyloceluloza sodowa jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, papierowym i innych.
PVP (polivinylopirolidon) jest polimerem w postaci sypkiego proszku o barwie białej lub żółto-brunatnej w zależności od rozdrobnienia. Otrzymywany w syntezie chemicznej poprzez wolnorodnikową polimeryzację w wodzie lub izopropanolu.
Oferowane przez nas rodzaje povidonów, rożnią się wartością parametru K, który określa rozmiar cząstek a co za tym idzie lepkość produktu. Oferowane typy: K-25, K-30, K-90.
Wszystkie 3 powyższe povidony mają zastosowanie w różnych rodzajach tabletkowania bezpośredniego:
PVP (polivinylopirolidon) jest stosowany jako:
PVP (polivinylopirolidon) tworzy kopolimery oraz związki kompleksów, takie jak:
Granulki maja porowatą strukturę o dużej powierzchni właściwej. Powoduje to, że produkt ma unikatowe właściwości adsorbcyjne, zarówno wobec wody jak i lipidów. Dzięki tym cechom, Dibasic nadaje się doskonale do trudnych produktów, np. higroskopijnych ekstraktów o dużej zawartości lipidów, fosfolipidów i innych.
Wodorofosforan wapnia bezwodny granulowany: