Produkty specjalistyczne

Inne

Popping Candy (cukierki strzelające)

Popping candy są to strzelające cukierki w postaci drobnych kryształów (0,5-4,5 mm), które zostały nasycone dwutlenkiem węgla w warunkach wysokiego ciśnienia atmosferycznego. W kontakcie z wilgocią, z małych kryształków popping candy uwalniany zostaje gaz w wyniku czego zaczynają one „podskakiwać” i „strzelać”, dając słyszalny efekt dźwiękowy. Szczególnie niesamowite wrażenie odnosi się po umieszczeniu popping candy w ustach.

Popping candy zostało odkryte w latach 60-tych i wprowadzone szeroko na rynek w latach 80-tych.

Dzięki właściwościom jakie posiada i coraz większej popularności (szczególnie wśród dzieci), z roku na rok zwiększa się jego produkcja i wachlarz produktów w których jest stosowany.

Popping candy oferowany jest w postaci bezpośredniej do spożycia np. w saszetkach (popping candy w saszetce, popping candy+ lizak w saszetce, popping candy+ guma w saszetce) oraz jako dodatek w przemyśle cukierniczym.

Szczególnie popularne i polecane przemysłowe zastosowania popping candy to:

  • czekolady,
  • polewy do lodów,
  • draże czekoladowe,
  • jogurty owocowe (w topach),
  • płatki śniadaniowe,
  • wata cukrowa itp.

W zależności od zastosowania popping candy oferowany jest w różnych postaciach: granulacja od 0,5 do 4,5 mm, dowolność koloru i aromatu. Występują również formy dodatkowo powlekane, zabezpieczające popping candy przed zbyt szybkim „wystrzelaniem się” w produktach o dużej wilgotności – mogą być również powlekane czekoladą.
Wieloletnie badania naukowe na popping candy dowodzą iż jest to produkt całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka.

Płatki karmelowe

Płatki karmelowe charakteryzują się, w zależności od rodzaju, różnymi profilami smakowymi i tak możemy zaproponować smaki: karmelowe, kremowo- maślane, mleczno-maślane, słono-maślane. Płatki różnią się również wielkością (0,5-8 mm).

Stosujemy je jako jako toppingi lub nadzienia. Posiadamy również płatki odporne na wysokie temperatury – nadają się do pieczenia.

Zastosowanie: czekolady, cukierki, desery mleczne, lody, ciasteczka.

Krzemionki

Środki antypienne

Surowce winiarskie

Zaopatrujemy przemysł winiarski w drożdże i substancje pomocnicze:

  • drożdże,
  • pożywki dla drożdży,
  • bentonit,
  • węgiel aktywny.

Anna Drożdżek
Specjalista ds. sprzedaży

501 614 889
anna.drozdzek@bart.pl

płatki karmelowe, popping candy

Paweł Kafara
Menedżer ds. rozwoju sprzedaży

722 110 155
pawel.kafara@bart.pl

krzemionki, środki antypienne

Żaneta Adamczyk
Specjalista ds. sprzedaży

603 134 333
zaneta.adamczyk@bart.pl

surowce winiarskie