Produkty specjalistyczne

Produkty specjalistyczne

Popping Candy (cukierki strzelające)

Popping candy są to strzelające cukierki w postaci drobnych kryształów (0,5-4,5 mm), które zostały nasycone dwutlenkiem węgla w warunkach wysokiego ciśnienia atmosferycznego. W kontakcie z wilgocią, z małych kryształków popping candy uwalniany zostaje gaz w wyniku czego zaczynają one „podskakiwać” i „strzelać”, dając słyszalny efekt dźwiękowy. Szczególnie niesamowite wrażenie odnosi się po umieszczeniu popping candy w ustach.

Popping candy zostało odkryte w latach 60-tych i wprowadzone szeroko na rynek w latach 80-tych.

Dzięki właściwościom jakie posiada i coraz większej popularności (szczególnie wśród dzieci), z roku na rok zwiększa się jego produkcja i wachlarz produktów w których jest stosowany.

Popping candy oferowany jest w postaci bezpośredniej do spożycia np. w saszetkach (popping candy w saszetce, popping candy+ lizak w saszetce, popping candy+ guma w saszetce) oraz jako dodatek w przemyśle cukierniczym.

Szczególnie popularne i polecane przemysłowe zastosowania popping candy to:

  • czekolady,
  • polewy do lodów,
  • draże czekoladowe,
  • jogurty owocowe (w topach),
  • płatki śniadaniowe,
  • wata cukrowa itp.

W zależności od zastosowania popping candy oferowany jest w różnych postaciach: granulacja od 0,5 do 4,5 mm, dowolność koloru i aromatu. Występują również formy dodatkowo powlekane, zabezpieczające popping candy przed zbyt szybkim „wystrzelaniem się” w produktach o dużej wilgotności – mogą być również powlekane czekoladą.
Wieloletnie badania naukowe na popping candy dowodzą iż jest to produkt całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka.

Płatki karmelowe

Płatki karmelowe charakteryzują się, w zależności od rodzaju, różnymi profilami smakowymi i tak możemy zaproponować smaki: karmelowe, kremowo- maślane, mleczno-maślane, słono-maślane. Płatki różnią się również wielkością (0,5-8 mm).

Stosujemy je jako jako toppingi lub nadzienia. Posiadamy również płatki odporne na wysokie temperatury – nadają się do pieczenia.

Zastosowanie: czekolady, cukierki, desery mleczne, lody, ciasteczka.

Oli Ola™

Ekstrakt z oliwek standaryzowany na polifenole > 45 % w tym :

  • hydroxytyrozol >6 %
  • oleuropeina > 3 %
  • tyrozol > 1 %

Fibregum™

Linia produktów Fibregum ™ zawiera całkowicie naturalny błonnik w oparciu o 100% gumę arabską.

Dzięki wysokiej rozpuszczalności i niskiej lepkości, Fibregum ™ jest łatwy do wykorzystania w wielu aplikacjach i wzmacnia korzyści zdrowotne takich produktów jak: napoje, batoniki zbożowe, pieczywo, produkty mleczne, nutraceutyki.

Właściwości:

  • wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego > 90 % (arabinokalagtany);
  • silne właściwości prebiotyczne; alternatywa dla Inuliny i Fos-ów;
  • udowodniony efekt bifidogeniczny;
  • stymulacja produkcji korzystnych SCFA;
  • przy dawce do 50 g / dzień, brak wzdęć i innych efektów ubocznych;
  • niska kaloryczność;
  • bezpieczny dla zębów;
  • właściwości bindujące , tabletkuje się bez substancji pomocniczych;
  • dobra rozpuszczalność w wodzie; w syropach i napojach dodatkowo pełni funkcję stabilizującą;
  • dostępne badania kliniczne.

Więcej o produkcie: klik

Anna Drożdżek
Specjalista ds. sprzedaży

501 614 889
anna.drozdzek@bart.pl

płatki karmelowe

Daniel Zarzecki
Menedżer ds. sprzedaży i rozwoju

609 463 043
daniel@bart.pl

Popping Candy

Michał Zarzecki
Dyrektor sprzedaży

601 257 709
zarzecki@bart.pl

Oli Ola i Fibregum