substancje zagęszczające

Substancje zagęszczająco-stabilizujące

W naszej ofercie znajdują się różnego rodzaju substancje zagęszczające i stabilizujące: żelatyny, gumy arabskie i błonniki.

Żelatyna

Jesteśmy przedstawicielem niemieckiego producenta firmy Ewald Gelatine. Oferujemy następujące rodzaje żelatyny:

  • Żelatyna w proszku:
    – 240 bloom
    – 280 bloom
  • Żelatyna w jakości BIO (ORGANIC)
  • Żelatyna w listkach

Żelatyna w listkach jest produktem standaryzowanym, niezależnie od wagi listka siła żelowania jest taka sama. Charakteryzuje się łatwym i szybkim rozpuszczaniem – w roztworze nie tworzą się grudki. Żelatynę przed dodaniem do wyrobu należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody.

Błonniki

Fibregum™

Zdrowy błonnik prebiotyczny

Linia produktów Fibregum™ zawiera całkowicie naturalny błonnik w oparciu o 100% gumę arabską.
Dzięki wysokiej rozpuszczalności i niskiej lepkości, Fibregum ™ jest łatwy do wykorzystania w wielu aplikacjach i wzmacnia korzyści zdrowotne takich produktów jak: napoje, batoniki zbożowe, pieczywo, produkty mleczne, nutraceutyki.
Zalety:
• odżywcze i zdrowotne korzyści gumy arabskiej,
• udowodniony efekt bifidogeniczny,
• stymulacja produkcji korzystnych SCFA,
• wysoka tolerancja w jelitach przy dawce do 50 g / dzień,
• niska kaloryczność,
• bezpieczny dla zębów.

Więcej o produkcie: klik

Equacia™

Innowacyjny odżywczy stabilizator nadający teksturę
Equacia™ jest składnikiem składającym się z błonnika z gumy arabskiej i bezglutenowego, nierozpuszczalnego błonnika pszenicznego. Jest specjalnie zaprojektowany, by imitować teksturę tłuszczu i zmniejszać zawartość cukru, jednocześnie wzbogacając produkty spożywcze w błonnik.
Equacia ™ nie wymaga ogrzewania do aktywacji i rozwija swoją unikatową, gładką teksturę bezpośrednio po rozpuszczeniu w wodzie. Jest wysoce odporny na szerokie zakresy pH, temperatur i warunków przetwarzania.
Kluczowe zalety:
• naturalny składnik o wyjątkowych właściwościach organoleptycznych i odżywczych,
• źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego żywieniowego błonnika,
• wyjątkowy zamiennik tłuszczu,
• wzmacniacz okresu trwałości.

Floracia™

Prebiotyczny błonnik pokarmowy
Floracia™ powstała z synergicznego połączenia dwóch błonników dietetycznych: długołańcuchowych polisacharydów akacji i krótkołańcuchowych frukto-oligo-sacharydów (FOS).
Ta oryginalna formuła łączy w sobie dwa prebiotyczne działania dla pełnego wsparcia zdrowia przewodu pokarmowego.

Cechy:

  • poprawa efektywności mikroflory jelitowej;
  • wysoka tolerancja przewodu pokarmowego.

Inne

  • Owsiany
  • Jabłkowy
  • Kakaowy
  • Pszenny
  • Żytni
  • Aroniowy
  • Gryczany


Guma arabska

Instantgum™

Opis i zastosowania
Instantgum™ to pełna gama oczyszczonej, wybranej gumy arabskiej w formie instant, przeznaczonej do różnego rodzaju funkcjonalności. W zależności od pochodzenia gumy arabskiej, InstantGum ™ oferuje specyficzne właściwości.

Zalety
– Zapewnia doskonałą retencję smaku, stabilność i przydatność do spożycia,
– Dostosowana do szerokiego zakresu funkcjonalności.

Dostępne gatunki:
– Instantgum ™ BA i BB:

Właściwości filmotwórcze i emulgujące do rozpyłowej enkapsulacji materiałów olejorozpuszczalnych.
Właściwości anty-krystalizujące, stabilizujące, nadające teksturę, w różnych zastosowaniach cukierniczych (bezcukrowe gumy do żucia, tabletki, pastylki do ssania, galaretki itp.)

– Instangum ™ SC10, AC & MB:

Właściwości anty-krystalizujące, polepszające smak i nadające teksturę, w różnych zastosowaniach cukierniczych.

– Instantgum ™ AA AP:

Właściwości emulgujące i stabilizujące przystosowane do emulsji typu olej w wodzie.

Encapcia™

Encapcia™ jest związkiem naturalnych gum arabskich, które są oczyszczone i przetworzone do formy instant dzięki innowacyjnej i opatentowanej technologii. Oferuje ulepszone właściwości emulgujące i lepsze możliwości tworzenia cienkich powłok.

Encapcia ™ jest nośnikiem do rozpyłowej enkapsulacji materiałów związków wrażliwych, takich jak olejki eteryczne, oleje omega 3, witaminy, barwniki itp.

Encapcia ™ mogą być również stosowana do suszenia wodnorozpuszczalnych produktów (ekstraktów, soków, polioli itp.), w celu zmniejszenia hydroskopijności.
Zalety

  • Umożliwia zastosowanie wysokiego poziomu oleju w proszku, aż do 30-35%;
  • Jest szczególnie skuteczny w trudnej enkapsulacji (wysoko skoncentrowane naturalne barwniki i witaminy lub nutraceutyki);
  • Zapewnia doskonałą retencję smaku, stabilność i przydatność do spożycia;
  • Zapewnia dużą oszczędność kosztów ze względu na szerokie spektrum zastosowań.

Coatingum™

Coatingum ™ to gama oczyszczonych gum akacjowych przeznaczonych do klejenia lub wstępnego powlekania wyrobów cukierniczych, takich jak orzechy, gumy do żucia i czekolady.
W czasie etapu powlekania Coatingum™ tworzy powłokę wokół środka, który zwiększa trwałość mechaniczną i odporność na temperaturę, chroni przed wilgocią i utlenianiem, zapobiega migracji tłuszczu i przyczynia się do rozwoju i wyrównania jednorodnej powłoki.

Zalety

  • pełny zakres obejmujący wszystkie rodzaje klejenia i powlekania,
  • umożliwia długą i stabilną trwałość wyrobów gotowych,
  • gotowa do użycia,
  • oszczędność kosztów produkcji.

Dostępne gatunki
– Coatingum ™ L
– Coatingum ™ M

Efistab™

Efistab ™ to to gama oczyszczonych gum arabskich do natychmiastowych rozwiązań. Jest to produkt naturalny, bez konserwantów, które korzysta z bardzo zaawansowanego procesu oczyszczania win filtrowanych.

Zalety:
– polepszenie smaku przez zmniejszenie cierpkości,
– stabilizacja zabarwienia,
– łatwy w użyciu przed lub po filtracji,
– łatwy w przechowywaniu,

Efistab ™ jest uznany przez kodeks enologiczny i spełnia najnowsze standardy.
Dostępne gatunki:
– Efistab ™ S – został opracowany specjalnie dla stabilizacji win białych i musujących
– Efistab ™ R – został opracowany specjalnie dla stabilizacji win czerwonych

Superstab™

Unikatowy emulgator

Zalety :
• w 100% naturalna guma arabska, bez zmiany oznakowania,
• 60-75% poziom redukcji,
• łatwy w użyciu,
• kompatybilny ze wszystkimi rodzajami składników,
• doskonała mikrobiologia.

Eficacia™

Naturalny stabilizator do emulsji żywności

Eficacia ™ jest naturalnie oczyszczoną i formą gumy arabskiej z najwyższymi właściwościami emulgującymi; otrzymywany jest w wyniku innowacyjnego procesu.
Eficacia ™ ma formę instant, dlatego łatwo się rozpuszcza, co pozwala na szybkie i czyste przetwarzanie.
Zalety
• od dwóch do trzech razy skuteczniejsza niż tradycyjna guma arabska,
• łatwa w użyciu i oszczędzająca energię w procesie produkcyjnym,
• niska lepkość,
• doskonała stabilność pH, alkoholu, nawet w obecności barwników syntetycznych,
• wysokiej jakości emulsja,
• naturalna, niechemiczna, wolna od GMO.


Mieszanki stabilizatorów

Thixogum™

Gama naturalnych, rozpuszczalnych na zimno stabilizatorów nadających teksturę

Produkty Thixogum ™ to całkowicie naturalne hydrokoloidy wybrane ze względu na ich unikatowe właściwości stabilizujące i nadające teksturę. Są to łatwo dyspergowalne, rozpuszczalny w zimnej wodzie, sypkie i wolne od kurzu proszki.

Zalety:
– natychmiast dysperguje w zimnej wodzie,
– neutralny smak, zapach i kolor,
– stabilny w kwaśnych i obojętnych nośnikach,
– łatwe dodawanie do produktów ciekłych lub suchych mieszanek.

Anna Drożdżek
Specjalista ds. sprzedaży

501 614 889
anna.drozdzek@bart.pl

żelatyna

Daniel Zarzecki
Specjalista ds. sprzedaży

609 463 043
daniel@bart.pl

Eficacia

Michał Zarzecki
Dyrektor ds. sprzedaży

601 257 709
zarzecki@bart.pl

błonniki, guma arabska i mieszanki