Żywność barwiąca

Koncentrat z aronii

aronia

Aronia melanocarpa to gatunek krzewu należący do rodziny różowatych. Do Europy przybył ze wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej , gdzie oczywiście występował dziko. W Polsce uprawiany na plantacjach, sporadycznie sadzony w lasach, ceniony za wartości odżywcze soku z owoców. Nasz koncentrat soku z aronii jest produkowany w Polsce, z Polskich zbiorów.
PODSTAWOWE DANE I PARAMETRY:
Siła barwienia: koncentracja na poziomie 65 brix
Kolor: intensywny czerwony w różnych odcieniach w zależności od stężenia
Aplikacje: wsady owocowe, mleczarstwo, soki i napoje
pH : najbardziej odpowiednie pH=3,3

Koncentrat z czarnej marchwi

czarna marchew

Daucus carota L. subsp. sativus (Hoffm.) czarna marchew jest odmianą marchwi zwyczajnej. Pochodzi z Azji, gdzie uprawiana jest od starożytności a dopiero później została sprowadzona do Europy. Obecnie uprawy czarnej marchwi są powszechne, hoduje się ją również w Polsce. I to właśnie z POLSKICH zbiorów produkowany jest nasz koncentrat soku z czarnej marchwi.

PODSTAWOWE DANE I PARAMETRY:
Siła barwienia: różne faktory koncentracji
Kolor: truskawkowa czerwień
Aplikacje: napoje, słodycze, nadzienia owocowe, mleczarstwo
pH : najbardziej odpowiednie pH=3

Koncentrat z pomarańczowej marchwi

a bunch of fresh carrots isolated on a white background

Daucus carota L. czyli marchew zwyczajna jest o wiele bardziej znana jako świeże warzywo niż marchew czarna. Gatunek pomarańczowej marchwi  występuje w stanie dzikim jak również uprawnym . Nie trzeba dodawać, że powszechnie występuje w Polsce i tu również produkowany jest nasz koncentrat soku z pomarańczowej marchwi.

PODSTAWOWE DANE I PARAMETRY:
Siła barwienia: różne faktory koncentracji
Kolor: głęboki pomarańczowy
Aplikacje: piekarnictwo, cukiernictwo, soki i napoje
pH : najbardziej odpowiednie pH=5

Koncentrat z porzeczki

porzeczka

Ribes nigrum L. Czarna porzeczka jest gatunkiem pochodzącym z Europy i Azji.  Rośnie zarówno dziko, ale bardzo powszechne są też uprawy porzeczki. Na terenie Polski występuje powszechnie.  Nasz koncentrat z czarnej porzeczki jest produkowany w Polsce i z Polskich upraw tej rośliny.

PODSTAWOWE DANE I PARAMETRY:
Siła barwienia: koncentracja na poziomie 65 brix
Kolor: jasny fiolet – ciemny fiolet w zależności od użytego stężenia w ko
Aplikacje: cukiernictwo, lodziarstwo, wsady owocowe, mleczarstwo
pH : najbardziej odpowiednie pH=8

Koncentrat z czarnego bzu

czarny bez

Sambucus nigra L gatunek  pospolity na całym obszarze naszego kraju. Występuje również  na wielu innych kontynentach i wielu krajach, ale pierwotnym obszarem występowania jest Europa. Koncentrat soku z czarnego bzu oferowany przez nas pochodzi z Polskich zbiorów i produkowany jest w Polsce.

PODSTAWOWE DANE I PARAMETRY:
Siła barwienia: koncentracja na poziomie 65 brix
Kolor: intensywny czerwony, intensywny fioletowy
Aplikacje: wsady owocowe, mleczarstwo, soki i napoje
pH : najbardziej odpowiednie pH=4

Koncentrat z buraka ćwikłowego

burak

Beta vulgaris L. subsp. Vulgaris. Znany I powszechnie stosowany burak ćwikłowy znany jest od czasów starożytnych ze swoich właściwości leczniczych. Jako roślina spożywcza znany jest do dziś i równie powszechnie stosowany. Nasz koncentrat soku z buraka , produkowany jest z POLSKICH zbiorów tego warzywa.

PODSTAWOWE DANE I PARAMETRY:
Siła barwienia: zawartość betaniny >0.45%
Kolor: truskawkowa, malinowa czerwień w zależności od zawartości betaniny
Aplikacje: cukiernictwo, lodziarstwo, wsady owocowe, mleczarstwo
pH : najbardziej odpowiednie pH=8

Ekstrakt z krokosza barwierskiego

ekstrakt z carthamusa

Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius L.) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i Indii.  Obecnie rozpowszechniony na całym świecie. Już w starożytności znalazł zastosowanie jako barwnik przy wyrobie kosmetyków, do barwienia żywności zaczęto go używać najprawdopodobniej w średniowieczu. Ze względu na wysoką zawartość oleju w nasionach carthamus hoduje się również jako roślinę oleistą, olej wykorzystując w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

PODSTAWOWE DANE I PARAMETRY:
Kolor: żółty
Aplikacje: wyroby cukiernicze, napoje, słodycze, nadzienia owocowe, mleczarstwo
pH : poniżej 7

Ekstrakt ze spiruliny

spirulina

Spirulina niebieska (Arthrospira platensis  L.)– jest naturalną, niebiesko-zieloną mikro algą, którą stosuje się w żywieniu od 400 lat.  Historycznie większość jej produkcji była w Azji, dzisiaj również w Europie i USA.

PODSTAWOWE DANE I PARAMETRY:
Kolor: niebieski
Aplikacje: wyroby cukiernicze, napoje, lody, mleczarstwo
Aplikacje: wyroby cukiernicze
pH: poniżej 7

Żaneta Adamczyk
Specjalista ds. sprzedaży

603 134 333
zaneta.adamczyk@bart.pl