Farmacja i suplementy diety

Witaminy i minerały

Mecobal Active - witamina B12 – metylokobalamina

Proces  metylacji  substancji wyjściowej tj. cjanokobalaminy  został opatentowany przez producenta.

Badania in vivo pokazują wyższą absorpcję MecobalActive w wątrobie w porównaniu z innymi witaminami B12. Organizm jest w stanie zatrzymać w tkankach więcej witaminy B 12 z MecbalActive aniżeli z suplementów diety z innymi witaminami B12.

WIĘCEJ O PRODUKCIE

Witamina D3 olej - NOWOŚĆ!

Witamina D3 w wersji olejowej, nadająca się do wielu zastosowań, takich jak: suplementy diety (kapsułki, krople), produkty tłuszczowe (oleje, margaryny itp.).

WIĘCEJ O PRODUKCIE

Witamina D3 emulsja - NOWOŚĆ!

Witamina D3 w postaci klarownej emulsji o wielu zastosowaniach, takich jak: soki, napoje, cukierki, galaretki, syropy, napoje sportowe i funkcjonalne.

WIĘCEJ O PRODUKCIE

Witamina K2

Osteoporoza i choroby serca stanowią istotny problem zdrowia publicznego.
Ostatnio opublikowane badania dotyczące specjalnej formy witaminy K2, zwanej menachinon-7 (MK7), ujawniły jej unikatowy efekt i potencjalny korzystny wpływ na choroby serca i metabolizm kości. Witamina K2 jako MK7 jest kluczowym czynnikiem w regulacji gospodarki wapniowej w organizmie.

Niewystarczający poziom witaminy K2 (MK7) prowadzi do zmniejszenia gęstości mineralnej kości (osteoporoza), a także kumulacji wapnia w ścianach tętnic, powodując ich zwapnienie i zwiększając ryzyko chorób serca.

Producentem vitaMK7 jest włoska firma biotechnologiczna – Gnosis www.gnosis-bio.comwww.vitamk7.com

Witamina K2 należy do kategorii Novel food. VitaMK7® jest autoryzowana przez EFSA i Komisję Europejską i dopuszczona na terenie Unii Europejskiej.

Jest najbardziej zaawansowaną witaminą K2 (MK7) na rynku:
✔   Jest uzyskiwana w wyniku opatentowanego procesu biofermentacji przy użyciu Bacillus subtilis ssp Natto, która jest jedyną bakterią odpowiedzialną za produkcję naturalnej witaminy K2 w Natto Food.

✔ Bacillus subtilis Natto stosowany do produkcji vitaMK7 został wyizolowany z japońskiej potrawy Natto Food (producent Natto – Mitzkan Co LtD , Japonia)

✔ Gnosis nie używa żadnych innych szczepów Bacillusa do produkcji K2 ( np. Bacillus Licheniforis stosowany do produkcji pochodnych K2).

✔ vitaMK7® produkowany jest w całkowicie naturalny sposób bez użycia chemicznych rozpuszczalników.

✔ vitaMK7® (naturalna witamina K2) zawiera > 99 % all-trans menachinonu 7.

✔ vitaMK7® jest najczystszą witaminą K2 na rynku- > 99 % HPLC wobec 95 % dla K2 syntetycznej lub krystalicznej.

✔ Wszystkie opublikowane na chwilę obecną badania kliniczne wykonane są na K2(MK7) wytworzonego przez bacillus subtilis spp. Natto.

✔ Najnowsza monografia amerykańskiej farmakopei USP jako właściwe źródło witaminy K2(MK7) rekomenduje  K2 uzyskane z Bacillus subtilis sp Natto w wyniku nadkrytycznej ekstrakcji CO2. Jedynym producentem na świecie spełniającym nową definicje menachinonu-7 wg USP jest firma Gnosis z jego vitaMK7.

✔ Dostępne koncentracje:

– proszki : 1000 ppm, 2000 ppm, 2500 ppm, 10000 ppm,

– formy olejowe : 1500 ppm (na oleju słonecznikowym lub sojowym), 4500 ppm (na oleju z    oliwek).

✔ vitaMK7 olive oil – Gnosis posiada oddzielne badania kliniczne na k2(MK7) zawieszone w oleju z oliwek. Badania dowodzą że olej z oliwek o określonych parametrach znacznie poprawia wydajność K2 w kontekście karboksylacji osteokalcyny. VitaMK7 olive oil posiada oświadczenia zdrowotne zarówno dla K2 jaki oleju z oliwek.

Beta-karoten (prowitamina A)

Beta-karoten – jest prekursorem witaminy A, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znany powszechnie jako barwnik spożywczy , łączy ze sobą funkcję koloru i źródła tej właśnie witaminy.

Extrafolate® - L-metylofolian wapnia 5 MTHF-Ca

Określenie „foliany” jest używane w kontekście witamin z grupy B i jest wspólnym określeniem dla szeregu form chemicznych, które wykazują podobną aktywnością biologiczną do kwasu foliowego.
Ludzie nie mogą syntetyzować kwasu foliowego w organizmie i muszą pozyskać je z pożywienia, takiego jak zielone warzywa liściaste, owoce i niektóre rośliny strączkowe. Jednakże, naturalnie występujące w żywności foliany są podatne na utlenianie, a straty mogą wystąpić podczas przetwarzania żywności, jej produkcji i magazynowania. Dlatego też wzmacnianie żywności folianami jest zabiegiem ma zrekompensować te straty.

Niezależnie od tego, czy spożywana żywność zawiera naturalne lub sztucznie uzyskane foliany, są one metabolizowane do kwasu lewomefoliowego, który uważany jest za aktywną biologicznie formę kwasu foliowego.

Extrafolate® jest solą wapniową (6R, S) kwasu lewomefoliowego. Można go stosować jako alternatywę dla suplementacji folianów, zmniejszającą poziom homocysteiny i wzmacniającą normalną proliferację komórek, funkcje śródbłonka naczyniowego, układu sercowo-naczyniowy i układu nerwowy. W szczególności zaleca się przyjmować go przed i podczas ciąży w celu ochrony przed wieloma wadami wrodzonymi, w tym wad cewy nerwowej (zniekształceń kręgosłupa, czaszki i mózgu).

WIĘCEJ O PRODUKCIE

© 2020 BART | Wszelkie prawa zastrzeżone
projekt www: 84.pl
magnifiercrossmenuchevron-downcross-circle