Przemysł spożywczy

Substancje zagęszczająco-stabilizujące

W naszej ofercie znajdują się różnego rodzaju substancje zagęszczające i stabilizujące: żelatyny, gumy arabskie i błonniki.
W gamie żelatyn reprezentujemy niemieckiego producenta Eweld-Gelatin (www.ewaldgelatine.de), natomiast w ofercie gum arabskich i błonników- francuską firmę Nexira (www.nexira.com)

Żelatyna

Żelatyna w proszku

  • 240 bloom
  • 280 bloom

Żelatyna w listkach

Żelatyna w listkach jest produktem standaryzowanym, niezależnie od wagi listka siła żelowania jest taka sama. Charakteryzuje się łatwym i szybkim rozpuszczaniem – w roztworze nie tworzą się grudki. Żelatynę przed dodaniem do wyrobu należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody.

Błonniki i mieszanki błonników

Fibregum™

Zdrowy błonnik prebiotyczny

Linia produktów Fibregum™ zawiera całkowicie naturalny błonnik w oparciu o 100% gumę arabską.
Dzięki wysokiej rozpuszczalności i niskiej lepkości, Fibregum ™ jest łatwy do wykorzystania w wielu aplikacjach i wzmacnia korzyści zdrowotne takich produktów jak: napoje, batoniki zbożowe, pieczywo, produkty mleczne, nutraceutyki.

Zalety:
• odżywcze i zdrowotne korzyści gumy arabskiej,
• udowodniony efekt bifidogeniczny,
• stymulacja produkcji korzystnych SCFA,
• wysoka tolerancja w jelitach przy dawce do 50 g / dzień,
• niska kaloryczność,
• bezpieczny dla zębów.

więcej o produkcie

Equacia™

Innowacyjny odżywczy stabilizator nadający teksturę

Equacia™ jest składnikiem składającym się z błonnika z gumy arabskiej i bezglutenowego, nierozpuszczalnego błonnika pszenicznego. Jest specjalnie zaprojektowany, by imitować teksturę tłuszczu i zmniejszać zawartość cukru, jednocześnie wzbogacając produkty spożywcze w błonnik.

Equacia ™ nie wymaga ogrzewania do aktywacji i rozwija swoją unikatową, gładką teksturę bezpośrednio po rozpuszczeniu w wodzie. Jest wysoce odporny na szerokie zakresy pH, temperatur i warunków przetwarzania.

Kluczowe zalety:
• naturalny składnik o wyjątkowych właściwościach organoleptycznych i odżywczych,
• źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego żywieniowego błonnika,
• wyjątkowy zamiennik tłuszczu,
• wzmacniacz okresu trwałości.

Guma arabska

Instantgum AA

Wysokiej jakości guma arabska, oczyszczona, o kolorze śnieżnobiałym. Dedykowana głównie branży cukierniczej np.: do powlekania wszelkiego rodzaju draży, drażetek o białym kolorze.

Instantgum BB

Oczyszczona i wyselekcjonowana guma arabska o szerokim zastosowaniu w branży spożywczej: w cukiernictwie, piekarnictwie, produktach mlecznych i itp. Posiada właściwości teksturujące i stabilizujące.

Instantgum BA

Starannie wyselekcjonowana mieszanka gumy arabskiej. Szczególnie dedykowana surowcom poddawanym procesowi suszenia rozpyłowego. Pełni funkcję nośnika.

Eficacia

Starannie wyselekcjonowana guma arabska o silnych właściwościach stabilizujących, zapewniająca wysoką wydajność i oszczędność kosztów w emulsjach do napojów.Pozyskiwana według innowacyjnego autorskiego procesu technologicznego. Szczególnie dedykowana do stabilizacji emulsji napojowych i innych. Wysoce wydajna, a co za tym idzie ekonomiczna w użyciu.

Mieszanki stabilizatorów

Thixogum™

Gama naturalnych, rozpuszczalnych na zimno stabilizatorów nadających teksturę

Produkty Thixogum ™ to całkowicie naturalne hydrokoloidy wybrane ze względu na ich unikatowe właściwości stabilizujące i nadające teksturę. Są to łatwo dyspergowalne, rozpuszczalny w zimnej wodzie, sypkie i wolne od kurzu proszki.

Zalety:

  • natychmiast dysperguje w zimnej wodzie,
  • neutralny smak, zapach i kolor,
  • stabilny w kwaśnych i obojętnych nośnikach,
  • łatwe dodawanie do produktów ciekłych lub suchych mieszanek.
© 2020 BART | Wszelkie prawa zastrzeżone
projekt www: 84.pl
magnifiercrossmenuchevron-downcross-circle