Company
EU Projects
nr projektu: FENG.01.01-IP.02-0746/23
"Budowa zakładu produkcji innowacyjnych dodatków do żywności i dodatków do suplementów diety"
współfinansowanie:
całkowita wartość: 78.981.759,00 PLN
wartość kosztów kwalifikowanych:
współfinansowanie UE: 28.969.335,20 zł
Cel projektu:
Projekt zakłada realizację następujących modułów:
WDROŻENIE INNOWACJI
Utworzenie nowego zakładu w Małopolu na cele produkcji, dystrybucji i sprzedaży innowacyjnych dodatków do żywności i dodatków do suplementów diety.
Podejmowane prace umożliwią wprowadzenie na rynek krajowy oraz na rynki zagraniczne rezultatów B+R – ekoinnowacyjnych co najmniej w skali kraju prozdrowotnych surowców spożywczych tj. liposomalne kompleksy witamin i minerałów wzbogacone w związki aromatyczne oraz ekstrakty roślinne, aromaty spożywcze: mikrokapsułkowane oraz funkcjonalne, naturalne wielofazowe stabilne układy o właściwościach barwiących oraz stabilne kompleksy pochodzące z ekstraktów roślinnych otrzymywanych na drodze ekstrakcji nieselektywnej o właściwościach barwiących.
CYFRYZACJA
Rozbudowa systemu informatycznego oraz opracowanie i wdrożenie dedykowanych rozwiązań cyfrowych umożliwiających transformację cyfrową działalności Spółki i zapewnienie cyberbezpieczeństwa.
MODUŁ KOMPETENCJE
Celem modułu jest zdobycie przez pracowników Spółki nowej wiedzy i umiejętności praktycznych, a także rozwój kompetencji poprzez uczestnictwo w szkoleniach specjalistycznych w obszarach wspierających realizację działań podejmowanych w innych modułach.
INTERNACJONALIZACJA
Celem modułu jest umiędzynarodowienie działalności Spółki poprzez promocję zastrzeżonych marek produktowych BART i LIPOSOVIT na rynkach zagranicznych Europy, Azji i USA.
Planowane efekty:
Rozbudowa segmentu suplementów diety zawierających w swoim składzie liposomalne kompleksy witamin i minerałów, aromaty, barwniki oraz żywność barwiącą
Okres realizacji:
nr projektu:
"Naturalne wsparcie układu odpornościowego organizmu jako sposób prewencji skutków działania wirusa Sars-Cov-2"
współfinansowanie:
Sfinansowano w ramach reakcji Unii na pandemię COVID-19.
całkowita wartość: 6 050 170,00 PLN
wartość kosztów kwalifikowanych:
współfinansowanie UE: 4 336 063,00 PLN
Cel projektu:
Cele projektu: Nadrzędnym celem jest wprowadzenie na rynek suplementów diety i nutraceutyków, o potwierdzonym w toku badań in vitro i in vivo, działaniu antywirusowym i wspomagającym odporność organizmu. Ponadto w ciągu ostatnich lat obserwujemy coraz większy postęp w nauce poświęcony liposomom jako nośnikom farmaceutycznym. Mają one nie tylko zastosowanie przeciwbakteryjne, ale i przeciwwirusowe. Dlatego też naszym celem jest zamknięcie witamin, minerałów, związków aromatycznych i biologicznie aktywnych oraz standaryzowanych ekstraktów roślinnych bogatych w polifenole i antocyjany w liposomach oraz zwiększenie ich biodostępności i stabilności.
Planowane efekty:
Planowane Efekty: W wyniku realizacji projektu powstaną nowe produkty o działaniu immunostymulującym i przeciw wirusowym, które zostaną wdrożone w działalności gospodarczej Konsorcjantów:
- Liposomalne kompleksy witamin lub składników mineralnych, wzbogacone o związki aromatyczne i ekstrakty roślinne o wysokiej zawartości polifenoli, antocyjanów (w formie proszku)
- Ekstrakty roślinne o wysokiej zawartości polifenoli, antocyjanów, (w formie proszku)
- Produkty końcowe zawierające standaryzowane składniki oraz liposomalne witaminy w formie kapsułek, syropu lub innej formie gotowej do podania.
Okres realizacji: 2020 – 2023
nr projektu: POIR.02.01.00-00-0017/18
„Rozbudowa działu B+R BART Sp. z o.o. sp.k.”
współfinansowanie:
Projekt współfinansowany ze środków
EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO w ramach PROGRAMU OPERACYJNEGO INTELIGENTNY ROZWÓJ 2014-2020 Osi priorytetowej 2 Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I
Działanie 2.1 Wsparcie inwestycji w infrastrukturę B+R przedsiębiorstw
całkowita wartość: 3 554 797,19 PLN
wartość kosztów kwalifikowanych: 2 958 854,00 PLN
współfinansowanie UE: 1 627 369,70 PLN
Cel projektu:
Celem projektu jest rozbudowa działu B+R poprzez doposażenie w infrastrukturę niezbędną do prowadzenia szeroko zakrojonej działalności badawczo-rozwojowej na rzecz opracowania innowacyjnych produktów i technologii dedykowanych dla przemysłu spożywczego z przeznaczeniem w produkcji żywności wysokiej jakości.
Planowane efekty:
Okres realizacji:
nr projektu: RPMA.03.02.02-14-6566/16
„Umiędzynarodowienie działalności przedsiębiorstwa BART sp. z o.o. sp.k.”
współfinansowanie:
Projekt współfinansowany ze środków EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO w ramach REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO
WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO NA LATA 2014-2020
Oś priorytetowa III „Rozwój potencjału innowacyjnego i przedsiębiorczości”
Działanie 3.2 „Internacjonalizacja MŚP”
Poddziałanie 3.2.2. „Modele biznesowe”
całkowita wartość: 648 210 PLN
wartość kosztów kwalifikowanych: 527 000 PLN
współfinansowanie UE: 263 000 PLN
Cel projektu:
Celem projektu jest umiędzynarodowienie przedsiębiorstwa BART sp. z o.o. sp.k. poprzez wzrost sprzedaży eksportowej własnych towarów i usług oraz wdrożenie nowego modelu biznesowego na wskazanych rynkach docelowych.
Planowane efekty:
Okres realizacji:
nr projektu: „Opracowanie innowacyjnych metod stabilizacji oraz nowych formulacji barwników naturalnych i żywności barwiącej dla przemysłu spożywczego”
RPMA.01.02.00-14-6197/16
współfinansowanie:
Projekt współfinansowany ze środków
EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO w ramach
REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO
WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO NA LATA 2014-2020
Oś priorytetowa I „Wykorzystanie działalności badawczo-rozwojowej w gospodarce”
Działanie 1.2 „Działalność badawczo – rozwojowa przedsiębiorstw
– typ projektów – Projekty badawczo-rozwojowe”
całkowita wartość: 1 474 189,11 PLN
wartość kosztów kwalifikowanych: 1 341 276,27 PLN
współfinansowanie UE: 923 727,66 PLN
Cel projektu:
Celem projektu jest opracowanie nowatorskich receptur oraz technologii produkcji substancji barwiących i żywności barwiącej i docelowo wprowadzenie wyników prac B+R do działalności gospodarczej Wnioskodawcy poprzez rozpoczęcie produkcji znacząco ulepszonych produktów.
Planowane efekty:
Okres realizacji: