for food, pharma, home
and personal care
industries

UE
Project

You are here:

En

Pl

Fr

+48 22 666 29 94

Ask a question

Company

Projekty unijne

nr projektu: FENG.01.01-IP.02-0746/23

"Budowa zakładu produkcji innowacyjnych dodatków do żywności i dodatków do suplementów diety"

współfinansowanie:

całkowita wartość: 78.981.759,00 PLN

wartość kosztów kwalifikowanych:

współfinansowanie UE: 28.969.335,20 zł

Cel projektu:

Projekt zakłada realizację następujących modułów:

WDROŻENIE INNOWACJI

Utworzenie nowego zakładu w Małopolu na cele produkcji, dystrybucji i sprzedaży innowacyjnych dodatków do żywności i dodatków do suplementów diety.

Podejmowane prace umożliwią wprowadzenie na rynek krajowy oraz na rynki zagraniczne rezultatów B+R – ekoinnowacyjnych co najmniej w skali kraju prozdrowotnych surowców spożywczych tj. liposomalne kompleksy witamin i minerałów wzbogacone w związki aromatyczne oraz ekstrakty roślinne, aromaty spożywcze: mikrokapsułkowane oraz funkcjonalne, naturalne wielofazowe stabilne układy o właściwościach barwiących oraz stabilne kompleksy pochodzące z ekstraktów roślinnych otrzymywanych na drodze ekstrakcji nieselektywnej o właściwościach barwiących.

CYFRYZACJA

Rozbudowa systemu informatycznego oraz opracowanie i wdrożenie dedykowanych rozwiązań cyfrowych umożliwiających transformację cyfrową działalności Spółki i zapewnienie cyberbezpieczeństwa.

MODUŁ KOMPETENCJE

Celem modułu jest zdobycie przez pracowników Spółki nowej wiedzy i umiejętności praktycznych, a także rozwój kompetencji poprzez uczestnictwo w szkoleniach specjalistycznych w obszarach wspierających realizację działań podejmowanych w innych modułach.

INTERNACJONALIZACJA

Celem modułu jest umiędzynarodowienie działalności Spółki poprzez promocję zastrzeżonych marek produktowych BART i LIPOSOVIT na rynkach zagranicznych Europy, Azji i USA.

Planowane efekty:

Rozbudowa segmentu suplementów diety zawierających w swoim składzie liposomalne kompleksy witamin i minerałów, aromaty, barwniki oraz żywność barwiącą

Okres realizacji:

nr projektu:

"Naturalne wsparcie układu odpornościowego organizmu jako sposób prewencji skutków działania wirusa Sars-Cov-2"

współfinansowanie:

Sfinansowano w ramach reakcji Unii na pandemię COVID-19.

całkowita wartość: 6 050 170,00 PLN

wartość kosztów kwalifikowanych:

współfinansowanie UE: 4 336 063,00 PLN

Cel projektu:

Cele projektu: Nadrzędnym celem jest wprowadzenie na rynek suplementów diety i nutraceutyków, o potwierdzonym w toku badań in vitro i in vivo, działaniu antywirusowym i wspomagającym odporność organizmu. Ponadto w ciągu ostatnich lat obserwujemy coraz większy postęp w nauce poświęcony liposomom jako nośnikom farmaceutycznym. Mają one nie tylko zastosowanie przeciwbakteryjne, ale i przeciwwirusowe. Dlatego też naszym celem jest zamknięcie witamin, minerałów, związków aromatycznych i biologicznie aktywnych oraz standaryzowanych ekstraktów roślinnych bogatych w polifenole i antocyjany w liposomach oraz zwiększenie ich biodostępności i stabilności. 

Planowane efekty:

Planowane Efekty: W wyniku realizacji projektu powstaną nowe produkty o działaniu immunostymulującym i przeciw wirusowym, które zostaną wdrożone w działalności gospodarczej Konsorcjantów: 

  1. Liposomalne kompleksy witamin lub składników mineralnych, wzbogacone o związki aromatyczne i ekstrakty roślinne o wysokiej zawartości polifenoli, antocyjanów (w formie proszku) 
  1. Ekstrakty roślinne o wysokiej zawartości polifenoli, antocyjanów, (w formie proszku) 
  1. Produkty końcowe zawierające standaryzowane składniki oraz liposomalne witaminy w formie kapsułek, syropu lub innej formie gotowej do podania. 

Okres realizacji: 2020 – 2023

nr projektu: POIR.02.01.00-00-0017/18

„Rozbudowa działu B+R BART Sp. z o.o. sp.k.”

współfinansowanie:

Projekt współfinansowany ze środków

EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO w ramach PROGRAMU OPERACYJNEGO INTELIGENTNY ROZWÓJ 2014-2020 Osi priorytetowej 2 Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I

Działanie 2.1 Wsparcie inwestycji w infrastrukturę B+R przedsiębiorstw

całkowita wartość: 3 554 797,19 PLN

wartość kosztów kwalifikowanych: 2 958 854,00 PLN

współfinansowanie UE: 1 627 369,70 PLN

Cel projektu:

Celem projektu jest rozbudowa działu B+R poprzez doposażenie w infrastrukturę niezbędną do prowadzenia szeroko zakrojonej działalności badawczo-rozwojowej na rzecz opracowania innowacyjnych produktów i technologii dedykowanych dla przemysłu spożywczego z przeznaczeniem w produkcji żywności wysokiej jakości.

Planowane efekty:

Okres realizacji:

nr projektu: RPMA.03.02.02-14-6566/16

„Umiędzynarodowienie działalności przedsiębiorstwa BART sp. z o.o. sp.k.”

współfinansowanie:

Projekt współfinansowany ze środków EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO w ramach REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO
WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO NA LATA 2014-2020
Oś priorytetowa III „Rozwój potencjału innowacyjnego i przedsiębiorczości”

Działanie 3.2 „Internacjonalizacja MŚP”
Poddziałanie 3.2.2. „Modele biznesowe”

całkowita wartość: 648 210 PLN

wartość kosztów kwalifikowanych: 527 000 PLN

współfinansowanie UE: 263 000 PLN

Cel projektu:

Celem projektu jest umiędzynarodowienie przedsiębiorstwa BART sp. z o.o. sp.k. poprzez wzrost sprzedaży eksportowej własnych towarów i usług oraz wdrożenie nowego modelu biznesowego na wskazanych rynkach docelowych.

Planowane efekty:

Okres realizacji:

nr projektu: „Opracowanie innowacyjnych metod stabilizacji oraz nowych formulacji barwników naturalnych i żywności barwiącej dla przemysłu spożywczego”

RPMA.01.02.00-14-6197/16

współfinansowanie:

Projekt współfinansowany ze środków

EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO w ramach

REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO
WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO NA LATA 2014-2020

Oś priorytetowa I „Wykorzystanie działalności badawczo-rozwojowej w gospodarce”

Działanie 1.2 „Działalność badawczo – rozwojowa przedsiębiorstw

– typ projektów – Projekty badawczo-rozwojowe”

całkowita wartość: 1 474 189,11 PLN

wartość kosztów kwalifikowanych: 1 341 276,27 PLN

współfinansowanie UE: 923 727,66 PLN

Cel projektu:

Celem projektu jest opracowanie nowatorskich receptur oraz technologii produkcji substancji barwiących i żywności barwiącej i docelowo wprowadzenie wyników prac B+R do działalności gospodarczej Wnioskodawcy poprzez rozpoczęcie produkcji znacząco ulepszonych produktów.

Planowane efekty:

Okres realizacji: